Geschiedenis

De Maria Gorettikerk werd gebouwd in 1960 op initiatief van de Paters Jezuïeten.  Het was een hulpkerk van de Parochie H. Kerst en bediende de Blaisantwijk.  Ze is gebouwd in de zogenaamde Expo 58 stijl en dus een van de jongste kerken van Gent. Geleidelijk aan liep het kerkbezoek terug en was er plaats voor nieuwe initiatieven.  Dominicus Gent op zondagvoormiddag en ICCB op zondagnamiddag gebruiken voor hun vieringen. Maar in de week staat deze mooie ruimte leeg. In overleg met het Gentse stadsbestuur ontstaat het plan om de hele site een vernieuwde bestemming te geven.  En zo geschiedt. De kerk wordt omgebouwd tot een multifunctionele ruimte en achter de kerk realiseert het stadsbestuur een buurtpark.  Zo beschikt de Blaisantwijk ook over een publieke open ruimte en een complex aan zalen en zaaltjes. Op 4 oktober 2019 wordt de kerk – intussen omgedoopt tot Blaisantkerk – feestelijk heropend. De herinrichting van de Maria Gorettikerk tot multifunctionele ruimte was de belangrijkste opdracht van DOIC v.z.w., die op 5 mei 2015 eigenaar werd van de kerk.

Grondig herstel van de toren

Meteen (juni 2015) werd het herstel van de toren aangepakt.  De toren was immers in zeer bedenkelijke en zelfs gevaarlijke staat en een grondig herstel werd met spoed aangepakt.  In september van datzelfde jaar stond de toren er weer in al zijn glorie bij en kon de klok weer luiden.

Architectuurwedstrijd

Een kerk renoveren tot multifunctionele ruimte zonder afbreuk te doen aan haar sacraal en monumentaal karakter – dat is een grote opdracht.  Daarom organiseerde DOIC in het najaar van 2015 een architectuurwedstrijd.  Niet minder dan acht architectenbureaus dienden een grondig uitgewerkt voorstel in.  De jury besliste uiteindelijk de opdracht toe te kennen aan het bureau AVA-partners uit Gent. Grondig herstel van de kerk In een eerste fase, in de loop van 2017, werd de buitenkant van de kerk grondig hersteld.  Talrijke plaatsen met betonrot werden volledig hersteld.  Er kwam een nieuwe isolatie boven de vroegere winterkapel – nu Gorettizaal – goten en afvoeren vernieuwd, schilderwerken uitgevoerd. Uiteindelijk werd in 2019 ook het grote dak helemaal vernieuwd en geïsoleerd.

Renovatiewerken binnen de kerk

De renovatiewerken begonnen eind 2018 en werden midden 2019 afgerond.  De voornaamste ingreep was de creatie van een modern volume achteraan de kerk. In dit volume bevindt zich op het gelijkvloers een bar/keuken en een vestiaire/toiletten.  Daarboven werd de stille ruimte en de bovenzaal gecreëerd.  Vooraan werd het altaar weggehaald, zodat daar een groot podium is ontstaan.  De vroegere sacristie (nu Lounge) werd helemaal herbouwd tot het kleine ontmoetingszaaltje bij uitstek.  Een grote deur geeft toegang tot een buitenterras dat deel uitmaakt van het nog aan te leggen buurtpark. De vroegere winterkapel (thans Gorettizaal) kreeg een grondige opfrisbeurt en is een uitstekend lokaal voor kleinere bijeenkomsten. Tenslotte werd de verwarming in alle zalen volledig vernieuwd.

Blaisantkerk en Blaisanterie

Deze grondige renovatie vroeg ook om nieuwe namen.  De Maria Gorettikerk werd herdoopt tot Blaisantkerk.  De grote kerkruimte is de Blaisantzaal.  De vroegere sacristie/lounge en winterkapel/Gorettizaal vormen samen “De Blaisanterie”.

Dominicus Gent

Dominicus Gent is een christelijke gemeenschap uit het Gentse, gegroeid uit de dominicaanse spiritualiteit en uit de studentenparochie. Al bijna veertig  jaar houden zij op zondagmorgen om 10.30u een levensnabije en maatschappijbetrokken viering in de Blaisantkerk Mee info:   www.dominicusgent.be

DOIC vzw

DOIC is een vereniging zonder winstoogmerk die opgericht werd door Dominicus Gent en ICCG. DOIC heeft de Blaisantkerk in eigendom verworven en heeft de hele renovatie van het complex op zich genomen. DOIC treedt op als instantie die zorgt voor het multifunctionele gebruik van de kerk.  Ze stelt de zalen ter beschikking van verenigingen, organisaties,  instellingen, die zelf voor de evenementen instaan